Baharı karşıladığımız nisan ayında yönetim kurulumuz birçok gündemle çalışmalarına devam etmiştir. Tüm hekimlerimizin ve hastaların haklarını korumak KTTB olarak başlıca görevlerimizdendir.
Bu bağlamda, 20 Aralık 2022’de imzalandığı haberini tüm toplumla aynı anda gazetelerden öğrendiğimiz, K.K.T.C. Hükümeti ile T.C. Hükümeti arasında sağlık ve tıp bilimleri alanlarında iş birliğine dair anlaşmanın hazırlanması sürecine tüm hekimleri temsil eden meslek örgütümüz KTTB dahil edilmemekle birlikte anlaşmanın gizlenmeye çalışıldığını da kamuoyuna duyurduk. İlgili anlaşmada KTTB yasası ile çatışan maddelerin olduğunu ve öngördüğümüz problemleri birçok yerde dile getirdik. Bu anlaşmanın uygulamaya girmeden önce KTTB temsilcileri ile birlikte yeniden düzenlenmesini KKTC Meclisi’nden talep ettik.
Yine nisan ayı içerisinde kaçak çalışan hekimler ve hekim olmadan tıbbi uygulamalar yapan kişiler hakkında yasal işlemler yapılmaya devam edilmiştir, edilecektir.
Nisan ayında birçok hastalık ve farkındalık günleri bulunmaktadır. 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü’nde, Dr. Ayşe Zeki, MD yazısında, otizmin hastalık değil farklılık olduğuna dikkat çekerken, 1-7 Nisan Kanser Haftası ile ilgili yazısında Dr. Özlem Gürkut, MD ise risk faktörlerinin olumlu yönde değiştirilmesiyle kanser riskinin %80 oranında azaltılabileceğini belirtmiştir. Dünya Sağlık Örgütü’nün kuruluş yıl dönümü olan 7 Nisan’da Prof. Dr. Ceyhun Dalkan, MD, Dünya Sağlık Örgütü Anayasası’nda olduğu gibi bizim anayasamızın da tüm halkımıza sağlıklı olmayı, sağlık hizmetine ulaşmayı hak olarak verdiğini ancak sağlık sistemimizin birçok sorunla boğuştuğunu ifade etmiştir. Sağlık hizmetlerine erişimde büyük eşitsizlikler nedeniyle herkes için ücretsiz sağlık hizmeti sağlanamamaktadır. 11 Nisan Parkinson Hastalığı Günü ile ilgili yazısında Doç. Dr. Bahar Kaymakamzade, MD, bu hastaların erken tanı ve tedavi almasının hastalığın ilerlemesini geciktirmeye yardımcı olduğu ve kaliteli yaşam süresini uzattığını belirtmiştir. 10-16 Nisan Kalp Sağlığı Haftası vesilesiyle Dr. Alptekin Özkoç, MD, risk faktörlerini azaltarak kalp ve damar hastalıklarından büyük ölçüde korunmanın mümkün olduğunu hatırlattığı yazısında, düzenli kontrollerin önemini de vurguladı. 24-30 Nisan Dünya Aşı Haftası’nda Prof. Dr. Ceyhun Dalkan, MD, aşı gibi koruyucu sağlık hizmetlerinin hastalıkları engellemede çok önemli olduğunu ifade etti. Bireylerin sağlıklı olmasının en ucuz, güvenilir ve kabul gören yolu aşıdır. Erişilebilir ve ücretsiz aşı sağlama görevi Sağlık Bakanlığı’na aittir. Ancak aşıya ücretsiz erişimde sorunlar yaşanmakta, çocukların aşı takviminde kaymalar olmaktadır. Ayrıca günümüzde rahim ağzı kanserini en kolay ve güvenli şekilde engelleyen HPV aşısına da ücretsiz ulaşım sağlanmalı, rutin uygulamaya konmalıdır.
Nisan ayında sosyal etkinlikler de düzenleme imkanımız oldu. 15 Nisan’da KTTB’nin kuruluşunun 66. yılı dolayısıyla birçok hekim, birlik çalışanı ve yakınları KTTB Ormanı’na 66 tane ağaç dikmek için gönüllü olmuştur. Yine 15 Nisan’da birlik binamızda, kadın hekimler buluşma kokteyli organize edilmiştir. Her nesilden hekimin bir araya gelmesine vesile olan bu organizasyonun rutin bir şekilde düzenlenmesi için gerekli çalışmaları yapmaya devam edeceğiz.
Saygı ve sevgilerimle,
Doç. Dr. Aysa AYALI
Mali Sekreter