Avrupa Maaşlı Hekimler Federasyonu (FEMS)’in Mayıs 2025 bahar dönemi genel kurulu Portekiz’in Porto kentinde gerçekleşti. Genel kurula ülkemizi temsilen Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (TIP-İŞ) adına Dr. Özlem Gürkut, Dr. Elşen Mülazimoğlu ve Dr. Buse Çağın ve Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) adına Prof. Dr. Ceyhun Dalkan, Dr. Cemal Mert, Dr. Dt. Nermin Yönel ve Dr. Dt. Ahmet Özant katıldı.
Genel kurula Avusturya, Fransa, İtalya, Hırvatistan, Çekya, Hollanda, Portekiz, İspanya, Romanya, Slovenya, Belçika, Bulgaristan ve Polonya’nın dahil olduğu Avrupa’nın 13 ülkesinden 20’den fazla hekim örgütünün temsilcilerinin yanı sıra, Avrupa Kıdemli Hastane Hekimleri Birliği (AEMH), Avrupa Sağlık Örgütleri Organizasyonu (CEOM), Avrupalı Hekimler Daimi Komitesi (CPME), Avrupa Pratisyen Hekimler Birliği (UEMO) de katıldı.
Avrupa Maaşlı Hekimler Federasyonu (FEMS), 29 Şubat 1964 tarihinde Fransa’nın Paris şehrinde “Avrupa Topluluk Doktorları Federasyonu” adıyla kuruldu. 1981 yılında ise mevcut ismiyle tanınmaya başlandı.
Son yıllarda Avrupa Birliği yasaları çerçevesinde merkezinin Brüksel’e taşınması için gerekli yasal girişimler yapılan federasyon, bu genel kurulda örgütlerin de onayına sunularak yasal merkez olarak Brüksel’e taşındı.
Genel kurulda, hekimlik mesleğinin günümüzde karşı karşıya kaldığı yapısal sorunlar, meslek etiği, çalışma koşulları ve mesleki haklar çok boyutlu olarak ele alındı.
Genel kurulun en önemli gündem başlıklarından birisi, hekimlik mesleğinin “ağır ve yıpratıcı iş” olarak yasal statüye kavuşturulması yönündeki talepti.
Tıp mesleğinin doğası gereği taşıdığı zorluklar şu başlıklar altında özetlendi:
Uzun ve düzensiz çalışma saatleri: Geceleri, hafta sonlarını ve tatil günlerini kapsayan nöbet sistemleri.
Yüksek duygusal ve zihinsel yük: Hayat kurtarma sorumluluğu, ölüm ve ağır hastalıklarla sürekli karşı karşıya kalmak.
Bulaşıcı hastalık riskleri: Pandemiler başta olmak üzere enfeksiyonlara doğrudan maruz kalma.
Fiziksel yorgunluk ve iş yükü: Uzun süre ayakta ve yoğun tempoda çalışma.
Yasal sorumluluk baskısı: Hekimlerin her an hukuki ve etik değerlendirmelere tabi tutulması.
İş-yaşam dengesi kaybı: Kişisel hayatın ciddi şekilde etkilenmesi ve tükenmişlik riski.
Tıp mesleğini yalnızca entelektüel değil aynı zamanda fiziksel ve psikolojik olarak da ağır bir iş sahası olduğu ve bu nedenle hekimlerin, sosyal güvenlik yasaları kapsamında erken emeklilik, ek izin hakları ve özel koruma düzenlemeleri gibi haklara erişmesi gerektiği savunuldu.
FEMS toplantısında ayrıca sağlık alanında şiddetin artışı, genç hekimlerin mesleki tükenmişliği, özelleştirme politikalarının etkisi, kamu sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliği ve kadın ve dezavantajlı gruptaki hekimlerin karşılaştığı eşitsizlikler de ayrıntılı biçimde tartışıldı.
Toplantıda ayrıca ülke raporları sunulup ülkeler arası deneyimler ve çözüm önerileri paylaşıldı.
FEMS’in önümüzdeki dönemde, Porto’da konuşulan talepleri Avrupa Birliği kurumları, ulusal ve uLuslararası platformlarda taşıması ve savunulucuk yapılması kararlaştırıldı.
Toplantı sonucunda, TIP-İŞ ve KTTB’nin birlikte çalışarak, hekim haklarının ve sağlık sisteminin daha iyiye gitmesi, FEMS’de de tartışılan mesleğin ve çalışma şartlarının özelliklerinden dolayı ihtiyaç olan ve hep talep edilen ayrı hekim yasasının biran önce hayata geçirilmesi için mücadeleyi yükseltmesi kararı verildi.
Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Yönetim Kurulu (a)
Prof. Dr. Ceyhun Dalkan, MD
Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası Yönetim Kurulu (a)
Dr. Özlem Gürkut, MD